2 Aralık 2016 Cuma

Triliçe

Pandispanya için Malzemeler
4 adet yumurta
8 yemek kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı irmik
6 yemek kaşığı un
1/4 çay bardağı tuz
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

Şerbeti için Malzemeler
2,5-3 su bardağı süt (manda,inek ve keçi karışımı olsa süper olurmuş)
1 yemek kaşığı süt tozu (veya sahlep)
200 ml krema
4 yemek kaşığı şeker

Fırın Kabını Yağlamak için
2 yemek kaşığı tereyağı

Karamel Sosu İçin Malzemeler
1,5 su bardağı toz şeker
1 paket krema
2 yemek kaşığı (75 gram) tereyağı
1/2 su bardağı su
4 damla limon suyu


Pandispanyayı Yapmak İçin

Yumurta sarısı ile beyazı ayır.


Beyaz üzerine bir çimdik tuz koyup köpük kıvamına gelene kadar karıştır.

  

Yumurta sarısı üzerine şekeri kat, kolay erimesi için 1 yemek kaşığı ılık ya da sıcak su ilave et. İyice boza kıvamına gelene kadar karıştır.

    

Püf Noktası: Hangi yöne çırpmaya başlarsanız o yöne devam edin, farklı yöne gidersen yumurtanın kabarmışlığı gider

Üzerine 2 yemek kaşığı irmik at.

  

Püf Noktası:Bu noktadan sonra metal ile müdahele etmiyoruz kabarsın diye.

Püf Noktası: İrmik'i şeker ve yumurtayı tutsun diye, göz göz olsun diye sıvılara ekliyoruz.


Ayrı bir kaba un, vanilya, kabartma tozunu eleyerek al.


Sonra katıları sıvıların üzerine yavaş yavaş katarak karıştır.
  

İyice karıştıktan sonra kabaran beyaz karışımı kat ve alttan alttan ezmeden karıştır.

  

Karışımı yağladığın fırın kabının içine al

 

Önceden ılıtılmış (ama kızgın olmayan) 175 derecede 20 dakika pişir.


NOT: Fırın ısındıktan sonra koymadan önce kapağı biraz açık bırakıp fırına öyle koy. Çok sıcak olmasın.

Kek piştikten sonra fırın kapağı açın biraz içeride bekletiyoruz. (SÖNMEMESİ İÇİN)


    



Şerbet Hazırlamak İçin

Krema, süt, süt tozu (veya sahlep) ve şekeri kat. İyice, hiç bir topaklık olmayacak şekilde çırp.

       
 

NOT: Eğer pütürlük olursa ocakta ısıtıp eritip sonra soğuduktan sonra pandispanyanın içine koyabilirsiniz.

Pandispanya üzerine kürdan ile delikler aç.

  

Sonra üzerine şerbeti dök.

  

Karamel Sosu Hazırlamak İçin

Şeker, su, limonu karıştır.

  

Sonra ocağa yüksek ateşe al.  Tebcereyi ara ara sallayarak (içine kaşık koymadan) sallayarak karıştır.  Bu işlemi suyunu çekene kadar, rengi koyulaşana kadar devam ettir.

   

Daha sonra üzerine soğuk tereyağı kat

   



NOT: Tereyağı soğuk olacak ki parlak olsun sos.

Sonra kremayı kat ve hızlı hızlı çırpma teli ile karıştır.

  



NOT: Karamel sosunu koyultmak için 1 yemek kaşığı nişasta ve 1/2 çay bardağı süt ısıtıp karamel sosun içine katabilirsin.

    

Karamel sosunuz soğuduktan sonra triliçenin üzerine dök.

    

Afiyet olsun




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder