24 Aralık 2016 Cumartesi

Pirinç Pilavı

2 su bardağı pirinç
Bir avuç arpa şehriye
1/2 limon
2,5-3 yemek kaşığı katı yağ (125 gr)
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı silme şeker
4,5 su bardağı kaynar su
1 çorba kaşığı silme tuz


Pirinç üzerine limonu sık, 1 çay kaşığı tuz ve biraz sıcak su ekle ve 15-20 dk beklet.

  


PÜF Noktası: Limon sıkmamızın nedeni pirincin nişastasını kolay salması için

Katı yağ ve sıvı yağı tencereye koy altını kısıp kızdır (rengi değişmesin!)


  
Üzerine süzdüğün pirinci at ve bir kaç damla da limon koy.  Daha sonra 1 tatlı kaşığı silme şeker kat.

  

PÜF Noktası:limon parlaklık verir, şeker de pirincin tane tane ayrılması için önemli.

Başka bir yerde bir avuç arpa şehriyeyi yağsız bir şekilde rengi değişene kadar ısıt.

  

Sonra arpa şehriyeyi pirince kat.



Daha sonra 1 çorba kaşığı silme tuz kat.



PÜF Noktası: Tuzu suyunu katmaya yakın kat sertleşmesin diye.

Tuzu ekledikten sonra 4,5 su bardağı kaynar suyu koy ve ağzını kapat. 1-2 dakika arlı ateş, daha sonra 5-6 dakika orta ateşte ve en son da kısık ateşte 3-4 dakika tut.


  

PÜF Noktası: Su için: Baldo pirinç kullanırsan 1'e 2 ölçü, Osmancık pirinç kullanırsan 1e 1,5 ölçü koyacaksın. Biz burada baldo kullandık.

PÜF Noktası: Arpa şehriye kattığın için 0,5 ölçü suyu arttırıyoruz.

Ocaktan aldığın pirinci demlemek için ağzını bir kağıt havlu yardımı ile kapat.

  



PÜF Noktası: Demlemeye bırakırken dibinde çok çok az su kalmasına dikkat edin.

Tane tane pirinç pilavı.. Afiyet olsun :)








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder