15 Ekim 2016 Cumartesi

Ev Yapımı Pastahane Poğaçası

Malzemeler

5,5 - 6 su bardağı un (arttırılabilir çünkü hamur yumuşak olmalı)
1 adet yumurta
1/2 su bardağı süt
1/2 su bardağı su 
1 paket instant maya (biz yaş kulladık ama kuru toz maya da kullanabilirmişiz)
4 tatlı kaşığı toz şeker
3 yemek kaşığı ay çiçek yağı
1 tatlı kaşığı tuz

Üzeri İçin

2 adet yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı şeker
1 yemek kaşığı susam veya çörek otu

DipNot: Önce sıvıları katmak sonra katıları katmak daha mantıklı böylece eğer un isterse daha fazla koyabiliriz.
Püf Noktası: Hamuru yaptıktan sonra altını yağlayıp bekletirseniz daha kolay pişermiş.
Püf Noktası: Soda katarsan daha yavaş bayatlayabilir. Soda yı su yerine kullanabiliyormuşuz. 

Su ve sütü tencereye koyup ısıtıyoruz. AMAN DİKKAT! Kesinlikle kaynatmıyoruz..

Tencereyi ocaktan indiriyoruz, üzerine yaş mayayı katıp karıştırıyoruz. Üzerine 4 tatlı kaşığı dolusu toz şeker katıyoruz.
Püf Noktası: Ilık su/süt karışımı ve toz şeker mayayı daha da canlandırıyor. İşimiz kolaylaşıyor.


Yumurtayı kırıp ekliyoruz. Yağı koyuyoruz.


Püf Noktası: Tüm bunları yaptıktan sonra eğer sütümüz ılık değilse bir parçacık yeni süt alıp ılıtıp üzerine ekleyebiliriz. Zararı olmaz. Yararı olur :)

Un ekle, tuz kat ve yoğur. Yumuşacık olacak. Tam elinden çıkmayacak biraz yapışacak kıvamda olacak hamur.

  

Hamurun altını yağlayıp üzerini kapatıp minimum yarım saat bekliyoruz. (Maya kullandığımız için nemli bezle kapamamıza gerek yok, herhangi bir kapakla kapatsanız sorun çözülüyor)

     

Hamurumuz dinlendikten sonra üzerini açıyoruz.


Yuvarlak yuvarlak döndürüyor ve yağlı kağıt konulmuş tepsiye koyuyoruz
Püf Noktası: İşlem bittikten sonra biraz da tepside bekletirsek (tepsi mayası diyorlar buna) daha da lezzetli oluyormuş.
     

Bu sırada 2 yumurta sarısı ve şekeri karıştır. Hamurların üzerine yumurtayı sür. Çörek otu ya da susamı yay.
   


190-200 derece arası 20 dakika üzerleri kızarıncaya kadar pişir.


Afiyet olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder