Malzemeler
Buğday (Reis marka öneriliyor) - 1 kg
Nohut - 800 gram
Fasulye - 800 gram
Pirinç - 1/2 su bardağı
Süt - 1 su bardağı
Şeker - 2 kilo
Kuru kayısı
Kuru incir
Kuru üzüm
Ceviz
Fındık
Nar
Tarçın
Nohut ve fasülye bir gece öncesinden suda bekletilir. Daha sonra aşurenin yapılacağı gün haşlanır.
Buğdayı yıkamadan sıcak suyun içerisine koyuyoruz. Su buğdayın üzerine gelecek şekilde koyuyorsunuz. Buğday patlama yapıp nişastasını saldıktan sonra malzemeleri koymaya başlayacağız.
Bu sırada üzümü 3-4 kap değiştirecek şekilde sıcak suda bekleterek yıkıyoruz.
İnciri ince ince doğradıktan sonra sıcak suya bekletip yine 3-4 kap değiştirerek bekletip yıkıyoruz.
Kayısıları sıcak suda bekletiyoruz ve sonra küçük küçük doğruyoruz. Sonra yine sıcak suda bekletiyoruz bir kaç kap değiştirerek bu işlemi tekrarlıyoruz
Püf Noktası: Kayısı, incir, üzümü suyunun karartısı geçene kadar suda bekletmemizin sebebi aşureye karalık bulaşmaması. Ne kadar suyu beyaz kalırsa aşure o kadar beyaz olur. Eğer aşure içine ceviz koymak isterseniz aynı şekilde cevizleri de sıcak suda bekletip kabuklarını soymamız gerekmektedir. Yoksa aşureyi karartabilir.
Fındıkları önce bıçağın yanı ile diri kalacak şekilde ufaltıyoruz. Sonra fındığı ılık suda bekletiyoruz.
Buğday açılıp nişastasını saldıktan sonra fasülye ve nohutu ekliyoruz ve devamlı (yaklaşık 20-25 dakika) karıştırıyoruz
Püf Noktası: Fasulye ve nohutun aynı dirilikte pişmiş olması lazım. Eğer biri daha fazla pişmiş olursa o zaman onu diğerinden daha sonra koymakta fayda var.
Daha sonra karışımın içine pirinç katıp karıştırıyoruz ve pişmesi için bekliyoruz. 5 - 10 dakika sonra fındığı atıyoruz ve karıştırıyoruz.
Püf Noktası: Pirincin amacı aşureyi beyaz hale getirmek. Pirinç pişmeden diğer malzemeleri atmıyoruz.
Eğer suyu az gibiyse içine biraz sıcak su katıyoruz.
Fındıkları attıktan sonra yaklaşık 15 dakika sonra ıslatıp karalığını attığımız kuru meyveleri katıyoruz.
Sonra sütü bir kaba alıp aşurenin suyu ile temperliyoruz. Yani sütü ılıtıyoruz ki kesik kesik olmasın diye. Ve temperlediğin sütü karışıma atıyoruz.

Püf Noktası: Taze elma katmak isterseniz o zaman bu aşamada küçük küçük doğrayıp karışıma atabiliyoruz
Meyveleri attıktan sonra 10 dakika daha pişirin ve içine şekeri katıp biraz daha karıştırıyoruz.
Püf Noktası: Şeker kattığımızda sıvı hale gelecek ve ona aldanmamanız lazım çünkü kenara aldığımız için koyulaşacak. O yüzden şekeri en son katıyoruz.
Süsleyip servis edebilirsiniz :) Afiyet olsun ve Allah kabul etsin :)
Buğday (Reis marka öneriliyor) - 1 kg
Nohut - 800 gram
Fasulye - 800 gram
Pirinç - 1/2 su bardağı
Süt - 1 su bardağı
Şeker - 2 kilo
Kuru kayısı
Kuru incir
Kuru üzüm
Ceviz
Fındık
Nar
Tarçın
Nohut ve fasülye bir gece öncesinden suda bekletilir. Daha sonra aşurenin yapılacağı gün haşlanır.
Buğdayı yıkamadan sıcak suyun içerisine koyuyoruz. Su buğdayın üzerine gelecek şekilde koyuyorsunuz. Buğday patlama yapıp nişastasını saldıktan sonra malzemeleri koymaya başlayacağız.
Bu sırada üzümü 3-4 kap değiştirecek şekilde sıcak suda bekleterek yıkıyoruz.
İnciri ince ince doğradıktan sonra sıcak suya bekletip yine 3-4 kap değiştirerek bekletip yıkıyoruz.
Kayısıları sıcak suda bekletiyoruz ve sonra küçük küçük doğruyoruz. Sonra yine sıcak suda bekletiyoruz bir kaç kap değiştirerek bu işlemi tekrarlıyoruz
Püf Noktası: Kayısı, incir, üzümü suyunun karartısı geçene kadar suda bekletmemizin sebebi aşureye karalık bulaşmaması. Ne kadar suyu beyaz kalırsa aşure o kadar beyaz olur. Eğer aşure içine ceviz koymak isterseniz aynı şekilde cevizleri de sıcak suda bekletip kabuklarını soymamız gerekmektedir. Yoksa aşureyi karartabilir.
Fındıkları önce bıçağın yanı ile diri kalacak şekilde ufaltıyoruz. Sonra fındığı ılık suda bekletiyoruz.
Buğday açılıp nişastasını saldıktan sonra fasülye ve nohutu ekliyoruz ve devamlı (yaklaşık 20-25 dakika) karıştırıyoruz
Püf Noktası: Fasulye ve nohutun aynı dirilikte pişmiş olması lazım. Eğer biri daha fazla pişmiş olursa o zaman onu diğerinden daha sonra koymakta fayda var.
Daha sonra karışımın içine pirinç katıp karıştırıyoruz ve pişmesi için bekliyoruz. 5 - 10 dakika sonra fındığı atıyoruz ve karıştırıyoruz.
Püf Noktası: Pirincin amacı aşureyi beyaz hale getirmek. Pirinç pişmeden diğer malzemeleri atmıyoruz.
Eğer suyu az gibiyse içine biraz sıcak su katıyoruz.
Fındıkları attıktan sonra yaklaşık 15 dakika sonra ıslatıp karalığını attığımız kuru meyveleri katıyoruz.
Sonra sütü bir kaba alıp aşurenin suyu ile temperliyoruz. Yani sütü ılıtıyoruz ki kesik kesik olmasın diye. Ve temperlediğin sütü karışıma atıyoruz.
Püf Noktası: Taze elma katmak isterseniz o zaman bu aşamada küçük küçük doğrayıp karışıma atabiliyoruz
Meyveleri attıktan sonra 10 dakika daha pişirin ve içine şekeri katıp biraz daha karıştırıyoruz.
Püf Noktası: Şeker kattığımızda sıvı hale gelecek ve ona aldanmamanız lazım çünkü kenara aldığımız için koyulaşacak. O yüzden şekeri en son katıyoruz.
Süsleyip servis edebilirsiniz :) Afiyet olsun ve Allah kabul etsin :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder